Wat doet die reeks zwarte stippen op de voorruit? Ontdek de verschillende functies.

zwarte stipjes

Iedere bestuurder heeft ze wellicht al eens opgemerkt, maar niet veel mensen weten waar het eigenlijk voor dient; de band met kleine zwarte stippen, aan de zijkanten van je voorruit. Nochtans heeft deze reeks stippen, die met de Engelse term ‘frit’ wordt aangeduid, meer dan één belangrijke functie. Hieronder leggen we ze graag even uit. 

Allereerst: wat is die frit precies? Wel, de frit is een zwarte band met kleiner wordende stippen, die langs de hele lengte van je voorruit loopt. De band bestaat uit keramische verf en vormt als het ware de overgang van de ruit naar de carrosserie. De frit is in het glas gebrand tijdens het assemblageproces van je wagen, om vier redenen.

De frit: (h)echt handig

De belangrijkste bestaansreden van de frit, heeft te maken met de plaatsing van de ruit. De frit is zoals gezegd een stippenpatroon van keramische verf, die langs de binnenkant ingebakken wordt in de ruit. Op deze verf kan de lijm, die wordt gebruikt om de voorruit op haar plaats te houden, zich beter hechten dan rechtstreeks op het gladde glasoppervlak. Wanneer de ruit tijdens het assembleren geplaatst wordt of later vervangen moet worden bij een barst, geeft de frit dus aan waar de lijm het beste wordt aangebracht voor een optimale hechting.

Bescherming

Maar ook aan de buitenkant van de ruit speelt de frit een cruciale rol. De naar buiten gerichte zijde van de frit werkt immers als een schild tegen Uv-straling, zodat de hechtende binding van de wagen beschermd blijft. Deze binding is erg belangrijk, want ze zorgt ervoor dat vocht niet kan binnendringen in de wagen. Zonder de frit zou te veel direct zonlicht ze kunnen beschadigen. Bovendien dienen de zwarte stippen ook als zonwering voor de bestuurder, in de zone rond de achteruitkijkspiegel, tussen de twee aanwezige zonnekleppen.

Naast hun functionele rol, hebben de zwarte stippen ook een niet te onderschatten visuele waarde. De steeds kleiner wordende stippen creëren immers een aantrekkelijke overgang van de zwarte band naar het transparante glas. Deze zachte overgang geeft de inzittenden een extra ruimtelijk gevoel.  

Heb je nog vragen over je Opel? Neem dan zeker contact op met een Opel dealer in je buurt.